Zdravi kao dren uz crvene plodove jeseni
Prema narodnoj poslovici, za osobu dobroga zdravlja kaže se da je zdrava kao dren.
Ta usporedba nije nastala slučajno, već zato što je drvo drena izdržljivo, otporno na bolesti i može doživjeti više od sto godina.
Dren (lat. Cornus mas) raste u gotovo cijelom svijetu, ali najbolje uspijeva na području srednje i jugoistočne Europe i u jugozapadnoj Aziji.
Može se pronaći na suhim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih hrastovih šuma.
Dren je listopadni grm ili manje drvo koje može narasti najviše do 8 metara. Krošnja je gusta i zaobljena, a listovi su ovalni s izvučenim vrhovima.
Cvate u veljači i ožujku, a sazrijeva od srpnja do listopada.
Plodovi, poznati i pod nazivima drenjule i drenjine, su tamnocrvene boje, dužine 14 do 16 mm, a u sredini ploda je koštica.
U ljekovite svrhe možete koristiti gotovo sve dijelovi drena - koru, list, cvijet, plod.
Plodovi se beru čim počnu dobivati crvenu boju i suše se na toplom mjestu.
Kora se guli u jesen ili u rano proljeće s debla ili debljih grana.
Ta usporedba nije nastala slučajno, već zato što je drvo drena izdržljivo, otporno na bolesti i može doživjeti više od sto godina.
Dren (lat. Cornus mas) raste u gotovo cijelom svijetu, ali najbolje uspijeva na području srednje i jugoistočne Europe i u jugozapadnoj Aziji.
Može se pronaći na suhim, sunčanim i kamenitim stranama listopadnih hrastovih šuma.
Dren je listopadni grm ili manje drvo koje može narasti najviše do 8 metara. Krošnja je gusta i zaobljena, a listovi su ovalni s izvučenim vrhovima.
Cvate u veljači i ožujku, a sazrijeva od srpnja do listopada.
Plodovi, poznati i pod nazivima drenjule i drenjine, su tamnocrvene boje, dužine 14 do 16 mm, a u sredini ploda je koštica.
U ljekovite svrhe možete koristiti gotovo sve dijelovi drena - koru, list, cvijet, plod.
Plodovi se beru čim počnu dobivati crvenu boju i suše se na toplom mjestu.
Kora se guli u jesen ili u rano proljeće s debla ili debljih grana.
Ljekovita svojstva drena
Vrijednost drena i njegova ljekovita svojstva prepoznata su još u antičko doba.
Tome svjedoče sačuvani zapisi iz Grčke, Rima i Perzije koji kažu da se dren koristio za ublažavanje bolova te za brži oporavak bolesnika.
U prvom stoljeću dren spominje i grčki liječnik Dioskorid, autor opsežnog djela "O ljekovitim tvarima" koje je služilo liječnicima i botaničarima sve do renesanse.
Plod drena sadrži veliku količinu vitamina C, prirodne šećere, organske kiseline, pektin i tanin.
- bolesti grla
- bolesti bubrega
- slabokrvnosti
- proljeva
- groznice
- rana
- hemeroida
- menstrualnih bolova
- povišenog šećera
- viška vode u organizmu
- oslabljenog imuniteta
- tinitusa
Plodovi drena jedu se svježi, smrznuti ili sušeni. Od plodova se mogu raditi sokovi, čajevi, tinkture i likeri.
Čajevi se mogu pripremati i od kore, cvijeta ili listova drena.
Čaj od drena
Koru, plodove, cvjetove ili listove drena osušite na suhom i toplom mjestu.
Kuhajte 5 - 10 grama osušene kore, plodova, cvjetova ili listova 5 minuta u 2 decilitre vode.
Nakon što čaj odstoji 20 minuta, procijedite ga i odmah popijte.
Preporučuje se piti jednu šalicu nezaslađenog čaja tri puta dnevno.
Čaj mogu piti i djeca. Ako vaše dijete ima proljev ili lakše crijevne tegobe, skuhajte mu blaži čaj od drena za ublažavanje probavnih tegoba i brži oporavak od bolesti.
Čaj od drena pomaže kod:
crijevnih tegoba
groznice
bolesti grla
slabokrvnosti
slabog imuniteta
čišćenja organizma
Sok od drena
Postoje različiti načini pripreme soka od drena, ali preporučujmo da radite sok bez šećera i umjetnih zaslađivača.
Za prirodan sok od drena potreban je blender ili gaza kako biste protisnuli drenjine i dobili sok.
Potrebni sastojci su 1 kilogram zrelih plodova, 1,5 litre vode i 1 limun.
Da biste plodove mogli samljeti u blenderu, prvo ih očistite od koštica. Ili možete jednostavno protisnuti plodove kroz sito i gazu.
Dobivenoj smjesi dodajte vodu i ocijeđeni limun te sve promiješajte. Po želji sok zasladite medom ili stevijom.
Sok je idealan kao lagano osvježenje, ali i za podizanje energije i jačanje imuniteta.
Sok od drena pomaže kod:
čišćenja organizma
izbacivanja viška vode iz tijela
slabokrvnosti
bolesti crijeva
snižavanja temperature
oporavka organizma od proljeva ili povraćanja
jačanja imuniteta
groznice
Tinktura od drena
Za tinkturu od drena potrebna vam je 1 litra jačeg alkohola ili rakije (minimalno 50%) te svježi plodovi ili cvjetovi drena.
Za jaču tinkturu plodovima ili cvjetovima drena napunite pola, a za slabiju - trećinu staklenke, te zatim dodaje alkohol.
Promiješate čistom žlicom te spremite na suho i toplo mjesto.
Staklenku morate svaki dan protresti. Proces pripreme tinkture može trajati od 3 tjedna pa sve do 6 mjeseci. Kada procijenite da je tinktura gotova, mješavinu procijedite i spremite u novu staklenku.
Ako ne želite ili ne smijete koristiti alkohol, tinkturu možete uliti u vrući čaj ili u neku drugu vruću tekućinu pa će alkohol ispariti.
Preporučeno doziranje je 10 do 15 kapi tinkture dnevno, u jednom navratu.
Nakon 4 tjedna uzimanja tinkture potrebno je napraviti pauzu.
Tinktura od drena pomaže kod:
grlobolje
slabokrvnosti
bolesti bubrega
proljeva
hemeroida
dijabetesa
bržeg zacjeljivanja rana
Oblozi od drena
Tinkturu drena možete iskoristiti i za obloge.
Nekoliko kapi tinkture nakapajte na vatu ili gazu i pričvrstite zavojem.
Prije toga kožu možete namazati tankim slojem vazelina. Na taj ćete je način zaštititi od eventualnih alergija i isušivanja zbog alkohola.
Oblog ostavite 2 do 4 sata.
Oblozi od drena pomažu kod:
bržeg zacjeljivanja rana
ekcema
osipa
infekcija kože
0 komentari:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.