Čorba sa šampinjonima - brzo i ukusno
Jelo idealno za nedjeljni doručak porodični. Sastojci:
800 g šampinjona
7 manjih mrkvi
2 glavice luka
6 čehni bijelog luka
125 g putera
po potrebi ulja
1 vezica peršuna
začin
biber
majčina dušica
ruzmarin
bosiljak
2 kašike brašna
po potrebi pavlake
1 limun
Priprema:
Crni i bijeli luk izblendati i staviti da se prži na ulju 20 minuta, na tihoj vatri.
Mrkvu i peršun zajedno izblendati. Potom dodati u luk zajedno s 4 šolje vode, pa krčkati još 20 minuta. Dok se to krčka, gljive oprati. Odvojiti kapice od stabljikica. Kapice isjeći tanko.
Stabljike izblendati pa dodati u šerpu sa 1 šoljom vode. Krčkati na tihoj vatri 20 minuta.
Dodati isječene kapice pa doliti vodu. Dodati začine po želji: bosiljak, biber, majčinu dušicu, ruzmarin, biljni začin. Ostaviti da provri.
Kada provri, dodati na kockice isjeckan puter pa pustiti da se polako rastopi, uz povremeno miješanje. Neka vri i dalje na tihoj vatri 40 minuta. Vodu dodavati po potrebi.
Napraviti blagu zapršku, malo ulja i 2 kašike brašna, da ne bude gusta, pa dodati čorbi, povremeno miješati 20 minuta.
Pri služenju, u tanjir sipati 1-2 kašike pavlake, zatim čorbu, lijepo sjediniti s pavlakom i dodati po želji nekoliko kapljica limunovog soka.
Izvor: avaz.ba
0 komentari:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.