Priprema marmelada, pekmeza, džemova…, općenito spremanje manje ili više obrađenoga voća i povrća u staklenke jedan je od načina pripreme zimnice.
Stari znalci, koji imaju puno iskustva u ovom poslu, savjetuju upotrebu najkvalitetnijeg voća i povrća, a za kuhanje preporučuju emajlirano, vatrostalno i aluminijsko posuđe.
Što se tiče posuda u koje će se zimnica pohraniti, najbolje bi bilo da su one neoštećene i čiste, zbog čega su najbolje nove staklenke s metalnim poklopcima. Staklenke i poklopce potrebno je dobro oprati i sterilizirati u kipućoj vodi (držati ih 10-ak minuta) i ocijediti prije punjenja.
Neki staklenke steriliziraju tako da ih nakon pranja drže otvorene oko 5 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva ili desetak minuta na 150 stupnjeva.
Prije punjenja poklopac i vrh staklenke mogu se prebrisati alkoholom, a neki u staklenku uliju i malo rakije, zatvore je i dobro protresu, što osim ubijanja bakterija služi i kao dodatan okus, primjerice, marmeladi.
Također, kada je riječ o vrućem sadržaju (marmelade, džemovi, sokovi…), dobro je napunjenu i metalnim čepom zatvorenu staklenku okrenuti naopačke, postaviti je na čep i tako ostaviti neko vrijeme.
Izvor: dobarsavjet.info
0 komentari:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.