ponedjeljak, 15. listopada 2018.

Galette sa šljivama

 Galette sa šljivama 

Sastojci za tijesto:
125 g pirovog brašna
85 g hladnog maslaca
1 kašika  šećera
1/2 kašičice soli
1 jaje

Za nadjev:
7- 8 većih slatkih šljiva – očišćenih i izrezanih na kriške
2 kašike šećera
1 kašičica vanilin ekstrakta
1/2 kašičice cimeta
1 kašika mljevenih badema

Priprema:
U većoj posudi pomiješati brašno, šećer i so i promiješati. Dodati hladni maslac (prethodno izrezan na kockice) i raditi s prstima dok se ne dobije prhka smjesa i ostanu samo mali komadići maslaca. Dodati razmućeno jaje i miješati viljuškom dok se tijesto ne spoji. Ako je premekano, možete dodati 1-2 kašike brašna.Prebaciti tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto.
Oblikovati u kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na barem dva sata.

Pripremite nadjev tako što ćete staviti šljive (očišćene i izrezane na kriške) u zdjelu, dodati šećer, vaniliju, cimet i mljevene bademe i izmiješati. Izvaditi tijesto iz frižidera. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Lagano pobrašnite površinu i izvaljajte tijesto u disk.Premjestite razvaljano tijesto na pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Na sredinu stavite nadjev od šljiva i preklopite rubove tijesta. Premažite tijesto premazom od žumanca i vode.

Pecite oko 30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Pustite da se malo ohladi prije serviranja.


Izvor: avaz.ba

0 komentari:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.