Od davnina su poznate dobrobiti domaćeg i divljeg šipka, no nova istraživanja potvrđuju iskustva da hibiskus pomaže kod visokog tlaka i drugih srčanih problema. Hibiskus ima diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tekućine iz organizma (koja utječe na povišenje tlaka i oticanje), ali i ublažava zatvor te se preporučuje i ljudima koji imaju problema s viškom kilograma.
Šipak, ili plod divlje ruže, se propisuju kao dodatno sredstvo tijekom liječenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije, poput prehlade i gripe.
Pomoć kod probave i kamenca
Šipak sadrži i trjeslovine koje imaju sposobnost stezanja, što olakšava probleme s proljevom, osobito onim koji je izazvan groznicom. Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline potiču izlučivanje probavnih sokova te tako ublažavaju gastritis.
Novija su istraživanja pokazala da bi šipak mogao pomoći ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom.
Čaj od šipka rabi se i kod upalnih procesa bubrega, osobito za sprečavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mokraćnome mjehuru trebali bi dulje piti čaj od šipka.
Zbog kiselkasta okusa šipkov čaj je ugodno osvježenje kod bolesti s vrućicom. Sjemenke se u narodnoj medicini koriste kod kamenca, bolesti bubrega i mjehura, kod reume i uloga. Marmelada od šipka zimi je dobar dodatni izvor vitamina C.
Vitamin C
Najviše vitamina C ima u zrelom šipku koji još nije omekšao i počeo gubiti svijetlocrvenu boju. Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina B1, B2, E i K. U košticama ima dosta vitamina E i vanilina, od čega stučene koštice imaju ugodan miris. Čini se da je šipak iz naših sjevernijih, hladnijih i vlažnijih područja bogatiji vitaminom C, dok je u plodovima iz toplijih, suhih i sunčanih krajeva nađeno više šećera.
Čaj od šipka zahvalan je jer je domaća biljka dostupna u našim krajevima, a uz dodatak meda, limuna i cimeta pretvara se u izvrstan napitak koji se može poslužiti i topao i hladan. Ipak, pripazite ako imate nizak tlak ili problema sa zgrušavanjem krvi.
Berba šipka
Zreli šipak bere se od lipnja do rujna, zatim se suši i drobi u sitnije dijelove. Čaj od šipka nema nikakvih štetnih učinaka pa ga se može i dulje piti. Šipak osvježava cijelo tijelo, blago čisti jetru, ali i cijeli organizam, povoljno djeluje na rad srca, može pomoći i kod gihta (iako je kod gihta preporučljivija kopriva).
Povoljno djeluje protiv slabokrvnosti i vraćanja snage ljudima koji su iscrpljeni, a zbog toga im pati i raspoloženje. U Rusiji čak za te tegobe preporučuju koristiti korijen šipka kao čaj. No kopanje korijena ove biljke težak je posao, dok se berba plodova (koji upravo dozrijevaju u našim šumama i livadama) može pretvoriti u ugodnu šetnju.
Ljekovita svojstva čaja od šipka:
- unos čaja od šipka smanjuje razinu slobodnih radikala,
- zbog antiupalnih svojstva pomaže kod infekcije mokraćnog sustava,
- čisti dišne puteve i olakšava disanje (čisti sluz iz dišnih puteva),
- izuzetno je dobar kod sprečavanja prehlada i raznoraznih virusnih infekcija (ovo svojstvo može zahvaliti izuzetnom bogatstvu vitamina),
- sprečava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica,
- stimulira mokrenje,
- sadrži polifenole koji štite raka i kardiovaskularnih,
- poboljšava cirkulaciju,
- pročišćava krv,
- pomaže kod mučnine,
- blago snižava krvne žile,
- pomaže kod dizenterije,
- pomaže kod padavice,
- pomaže kod kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru,
- ruža je izuzetno dobra za kožu, mišiće i kosti,
- pomaže kod probavnih tegoba (proljev),
- izuzetno dobar protiv reume,
- sprečava bolove zubi,
- pomaže kod detoksikacije organizma,
- djeluje umiruje, te sprečava stres,
- povećava imunitet cijelog organizma,
- jača, osvježava i povećava energiju.
Recepti sa šipkom- zbog antiupalnih svojstva pomaže kod infekcije mokraćnog sustava,
- čisti dišne puteve i olakšava disanje (čisti sluz iz dišnih puteva),
- izuzetno je dobar kod sprečavanja prehlada i raznoraznih virusnih infekcija (ovo svojstvo može zahvaliti izuzetnom bogatstvu vitamina),
- sprečava starenje tkiva i stanica, te pomaže kod obnove stanica,
- stimulira mokrenje,
- sadrži polifenole koji štite raka i kardiovaskularnih,
- poboljšava cirkulaciju,
- pročišćava krv,
- pomaže kod mučnine,
- blago snižava krvne žile,
- pomaže kod dizenterije,
- pomaže kod padavice,
- pomaže kod kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru,
- ruža je izuzetno dobra za kožu, mišiće i kosti,
- pomaže kod probavnih tegoba (proljev),
- izuzetno dobar protiv reume,
- sprečava bolove zubi,
- pomaže kod detoksikacije organizma,
- djeluje umiruje, te sprečava stres,
- povećava imunitet cijelog organizma,
- jača, osvježava i povećava energiju.
Gripa i prehlada
30 g šipka, 20 g cvjetova lipe, 20 g cvjetova bazge, 10 g pelina, 2,5 dl kipuće vode i 1 žlicu čajne mješavine preliti kipućom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 10 minuta i procijediti. Čaj po želji zasladiti medom. Uzimati 2-3 puta na dan.
Domaći pekmez
Zreli i na suncu omekšani šipak očistiti od sjemenki i dlačica (nije nužno). Mesnato usplođe samljeti te pomiješati s jednakom količinom šećera i vode. Kad voda ispari i šipak omekša, propasirajte ga i ponovno zakuhajte dok se ne zgusne. Možete dodati po želji i malo limunova soka ili vitamin C.
Kamenci
Čaj od zdrobljenih sjemenki kuhamo pola sata, a zatim ostavimo da pokriven odstoji još jedan sat. Ugodna je okusa jer sjemenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamenaca, bolesti bubrega i mjehura te reume.
Mješavina za čišćenje krvi
Pomiješajte 20 g šipka, 10 g listova breze i 10 g pirike. Prilikom pripreme čaja žličicu mješavine prelijte šalicom kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 15 minuta i procijedite. Pijte tri šalice čaja na dan.
Laksativ
Prelijte 1-2 žlice šipka i 1/4 limuna s korom s 2,5 dl hladne vode. Zakuhajte i lagano kuhajte 5 minuta. Pokriveno ostavite da odstoji 5-10 minuta i procijedite. Topli ili hladni čaj pijte 2-3 puta na dan, prije jela.
Šipkovo vino
Za pripremu šipkova vina potrebno je 3 kg ploda, 4 l prekuhane vode i 2 kg šećera. Plodovi šipka se operu, očiste od peteljki, po dužini razrežu i stave u posudu sa širokim otvorom. Iz vode i šećera pripremi se šećerna otopina.
Čim se izbistri, nalije se na plodove. Posuda se zatvori čepom za vrenje ili lanenom krpom te se sadržaj prepusti vrenju na toplome mjestu. Nakon potpunog vrenja tako dobiveno vino se procijedi i napuni u boce te čuva dobro začepljeno, najbolje u hladnom podrumu.
Liker od šipka
Potrebno vam je 250 g šipka, 250 g šećera i litra lozovače s 45 posto alkohola. Šipak usitnite i stavite u staklenku od 1,5 litara. Prelijte lozovačom, dodajte šećer pa ostavite da odstoji deset dana na toplome mjestu. Povremeno promućkajte. Procijedite i ulijte u boce. Uzimajte oko 0,4 dl na dan, za jačanje imuniteta.
0 komentari:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.