Za palačinke:
- 250 gr brašna
- 3 žumanjca
- 2 – 3 dcl mlijeka i vode
- bešamel sos
- 1 l mlijeka
- 80 gr brašna
- 80 gr maslaca
- malo naribanog oraščića
- malo soli, papra
- šaka svježe naribanog parmezana
Smjesa za punjenje palačinki:
- 500 gr špinata
- 200 – 300 gr skute, kravljeg sira
- šaka parmezana
- jedno jaje
- malo oraščića, soli, papra
- 30 gr maslaca
Potrebno vrijeme za pripremu jela: 60 – 75min
Najprije umijesiti palačinke od žumanjaca, brašna, mlijeka i vode,
posoliti te ih ispeći kao obično. Idealno je da tava nije prevelika, ali
u svakom slučaju kasnije ih treba isjeći na komade dugačke 8 – 10 cm.
Bešamel : Rastopiti maslac, dodati brašno i miješati dok ne počne
pjeniti. Tada polako dodavati hladno mlijeko i kuhati desetak minuta.
Pred kraj dodati soli, papra i svježe mljevenog oraščića. Staviti sa
strane i kad se prohladi dodati šaku svježe naribanog parmezana.
Smjesa za punjenje: Očistiti, oprati špinat i grubo ga narezati. U
malo dubljoj tavi staviti maslac i špinat, posoliti i pustiti da se na
jačoj vatri skuva. Ako je potrebno stavite poklopac u početku, ali ga
skinite kada špinat pusti vodu jer ona mora potpuno iskuvati. Kada se
smjesa malo ohladila, umiješajte skutu, jaje, šaku svježe naribanog
parmezana, oraščić i sve dobro izmješajte. Probajte da li treba dodati
soli. Pripremite vatrostalnu posudu ili pekač u koji ćete slagati
zamotane palačinke. Namazati pekač maslacom i na dno staviti sloj
bešamela. Palačinke izdašno namazati smjesom od špinata i skute, zatim
dodati žlicu bešamela i premazati smjesom za punjenje. Zarolati i ako je
potrebno izrezati zarolanu palačinku na komade od 8 – 10 cm. Slagati
palačinke jednu pored druge. Ostatak bešamela bogato namazati na
palačinke i paziti da uđe između svake od njih. Posuti parmezanom i
staviti još ponegdje komadiće maslaca. Staviti u zagrijanu rernu na 200
stepeni i peći petnaestak minuta dok se ne uhvati fina korica.
0 komentari:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.