subota, 13. listopada 2018.

Zapečene palačinke punjene špinatom


Za palačinke:
  • 250 gr brašna
  • 3  žumanjca
  • 2 – 3 dcl mlijeka i vode
  • bešamel sos
  • 1 l mlijeka
  • 80 gr brašna
  • 80 gr maslaca
  • malo naribanog oraščića
  • malo soli, papra
  • šaka svježe naribanog parmezana
Smjesa za punjenje palačinki:                                  
  • 500 gr špinata
  • 200 – 300 gr skute, kravljeg sira
  • šaka parmezana
  • jedno jaje
  • malo oraščića, soli, papra
  • 30 gr maslaca
Potrebno vrijeme za pripremu jela: 60 – 75min
Najprije umijesiti palačinke od žumanjaca, brašna, mlijeka i vode, posoliti te ih ispeći kao obično. Idealno je da tava nije prevelika, ali u svakom slučaju kasnije ih treba isjeći na komade dugačke 8 – 10 cm.
Bešamel : Rastopiti maslac, dodati brašno i miješati dok ne počne pjeniti. Tada polako dodavati hladno mlijeko i kuhati desetak minuta. Pred kraj dodati soli, papra i svježe mljevenog oraščića. Staviti sa strane i kad se prohladi dodati šaku svježe naribanog parmezana.
Smjesa za punjenje: Očistiti, oprati špinat i grubo ga narezati. U malo dubljoj tavi staviti maslac i špinat, posoliti i pustiti da se na jačoj vatri skuva. Ako je potrebno stavite poklopac u početku, ali ga skinite kada špinat pusti vodu jer ona mora potpuno iskuvati. Kada se smjesa malo ohladila, umiješajte skutu, jaje, šaku svježe naribanog parmezana, oraščić i sve dobro izmješajte. Probajte da li treba dodati soli. Pripremite vatrostalnu posudu ili pekač u koji ćete slagati zamotane palačinke. Namazati pekač maslacom i na dno staviti sloj bešamela. Palačinke izdašno namazati smjesom od špinata i skute, zatim dodati žlicu bešamela i premazati smjesom za punjenje. Zarolati i ako je potrebno izrezati zarolanu palačinku na komade od 8 – 10 cm. Slagati palačinke jednu pored druge. Ostatak bešamela bogato namazati na palačinke i paziti da uđe između svake od njih. Posuti parmezanom i staviti još ponegdje komadiće maslaca. Staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni i peći petnaestak minuta dok se ne uhvati fina korica.

0 komentari:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.