nedjelja, 14. listopada 2018.

Evo kako jednostavno možete iskoristiti stari hljeb

Znate li koliko hljeba bacate u smeće? Mi znamo! Previše. Uzmite u obzir da je bačeni hljeb ujedno i bačeni novac. Sljedeći savjeti pomoći će vam da doskočite ovoj lošoj navici.


Zamrznite ga
Hljeb u zamrzivaču možete držati i do tri mjeseca. Nakon što ga izvadite, premažite ga s malo vode ili ulja i zagrijte u pećnici, klasičnoj ili mikrovalnoj. Korica će biti hrskava, a iznutra će biti topao i mekan.
Ovo je idealno rješenje kad vam treba hljeb, a obližnja pekarnica je zatvorena.

Spremite musaku
Stari hljeb idealan je dodatak musakama s mesom, pečurkama i povrćem. Izrežite hljeb na šnite ili kockice, prelijte ga velikom čašom mlijeka i po njemu rasporedite tikvice, sir, gljive, patlidžane, povrće ili meso. Prelijte preljevom od mlijeka, jaja i začina i pecite u pećnici oko pola sata.

Dodajte ga u juhu
Francuzi su od ovog dodatka napravili specijalitet. Nasjeckajte stari hljeb na kockice, osušite ih i dodajte u juhu umjesto tjestenine.

Napravite hljebne mrvice (prezle)
Domaće hljebne mrvice zdravije su i jeftinije od kupovnih. Stari hljeb zapecite u pećnici dok se potpuno ne stvrdne i zatim ga izmrvite rukom, štapnim mikserom ili u blenderu.

Ispecite bruskete
Za ovo jelo stari hljeb je bolji izbor nego svježi jer bolje za sebe veže ostale sastojke. Natopite ga maslinovim uljem i pospite željenim začinima i češnjakom. Zapecite ga u pećnici i nakon toga na njega stavite isjeckani paradajz, pršut, sir, salatu ili neki ukusan namaz.

0 komentari:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.