Sastojci:
4 kašike maslinovog ulja,
1 luk – sitno nasjeckan,
1 kg svježih listića špinata – opranih,
4 kašike nasjeckanog svježeg peršuna,
2 kašike nasjeckanog svježeg kopra,
3 jajeta,
200 g feta sira,
so, biber,
100 g maslaca,
225 g kora za pitu.
Priprema:
4 kašike maslinovog ulja,
1 luk – sitno nasjeckan,
1 kg svježih listića špinata – opranih,
4 kašike nasjeckanog svježeg peršuna,
2 kašike nasjeckanog svježeg kopra,
3 jajeta,
200 g feta sira,
so, biber,
100 g maslaca,
225 g kora za pitu.
Priprema:
Za pripremu nadjeva, zagrijte ulje u tavi, a zatim dodajte luk i dinstajte dok ne omekša. Ako imate, dodajte svježi špinat sa samo onoliko vode koja je ostala na listićima nakon pranja te kuhajte 2-5 minuta dok lagano ne omekša. Maknite s vatre i odložite da se ohladi.
Kada se smjesa ohladi, dodajte peršun, kopar i jaja. Namrvite sir, začinite solju i biberom te dobro promiješajte.
Otopite maslac i premažite metalni pleh za pečenje veličine 30×20 cm. Poprečno prepolovite kore. Uzmite jednu i obložite dno i strane lima. Premažite s malo otopljenog maslaca. Ponovite dok ne potrošite pola kora, a svaku namažite maslacem.
Raširite nadjev po kori te prekrijte preostalim korama. Svaku premažite maslacem, a zatim presavijte rubove. Oštrim nožem zarežite gornje slojeve kore na 6 kvadrata.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni 40 minuta dok ne postane zlatnosmeđe. Poslužite vruće ili hladno.
0 komentari:
Objavi komentar
Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.