petak, 19. siječnja 2018.

Tri leće - recept za nezaboravno iskustvo

Kolač za koji još uvijek nije jasno utvrđeno čijeg je porijekla. Jedni kažu da je albanskog, drugi turskog a ima i onih koji kažu da je čak i rumunskog porijekla. Kako god, kolač je zaista odličan i vrijedi svake sekunde utrošenog vremena.

Za ovaj kolač potrebno je:
- 6 kom jaja
- 300 g brašna
- pecilni prašak
- kesica vanilin šećera
- 250 g kristal šećera

Za preliv je potrebno:
-750 ml hopla
-2,5 dl sojinog mlijeka
-kg punomasnog mlijeka

Karamel:
4 kašičice šećera staviti da se istopi i postane smeđe, zatim dodati 50 ml mlijeka uz konstantno  miješanje da se karamelizira.

POSTUPAK PRAVLJENJA:
Umutite jaja sa šećerom, umiješajte brašno, vanilu i prašak za pecivo. Izlijte u pleh i pecite na 200 stepeni oko 15 min. Kad se ispeče, izvadite i naopako protresite, ohladite i naspite pola količine mlijeka u isti pleh, vratite pečeni biskvit, preko stavite drugu polovicu mlijeka i prelijte karamelom.Ostavit još da se ohladi i vaš kolač je spreman.

0 komentari:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.