petak, 19. siječnja 2018.

Šumska jagoda - uzgoj i ljekovita svojstva

Pod uzgojem šumske jagode podrazumijevamo one divlje europske i alpske sorte. Od običnih vrtnih jagoda, ove se razlikuju po tome što su im plodovi manji. Kako rastu, tako formiraju uredne kupove koji se šire u promjer do 40 cm-a. Cvjetaju cijelu sezonu, a listovi su joj svjetlo zelene boje.




Ljekovitost šumske jagode

Još od davnina poznata je ljekovitost divljih šumskih jagoda. Ljekoviti su svi njezini dijelovi, korijen, izdanci, lišće i plodovi. Koriste se za liječenje bubrežnih i žučnih kamenaca, protiv nesanice i za smirenje te za poboljšanje probave i apetita. Dobre su kao protuupalno sredstvo, a i kod reume. Plodovi su puni minerala kao što su kalcij, natrij, fosfor i željezo. Imaju velike količine eteričnih ulja i tanin. Puni su vitamina C, salicilne i vinske kiseline. Listovi šumske jagode ubrane u ljeto možete staviti u rakiju, a kada je razrijedite možete dobiti idealno sredstvo za ispiranje usta. Ovom vodicom, osvježite dah i spriječite neugodan zadah i bolesti zubnog mesa.

Uzgoj šumske jagode

Kod uzgoja divljih sorta, alpske jagode ćete vrlo lako uzgojiti. One ne trebaju posebno bogato i vlažno tlo, iako će im takvi pogodni uvjeti povećati plodnost. Sade se na udaljenostima do 40 cm-a jer možete očekivati da se toliko rasprostru. Divlje jagode je bolje uzgajati na vlažnijem tlu koje je pomalo prekriveno sjenom.

Što se tiče uzgoja u stakleniku, alpske jagode možete uzgajati tako, ali one će tada biti osjetljivije. Možda će ih češće napadati crveni pauk. Za uzgoj europskih divljih jagoda ne preporučuje se uzgoj u staklenicima jer ne vole zaštićene uvjete. Radije ih pokušajte uzgojiti u loncima jer trebaju manje vode nego moderne vrste.

Alpske jagode koriste se i u svrhu ukrasne vrijednosti. Njima se prekriva tlo i na taj način mogu biti lijep ukras u vašem vrtu. U isto vrijeme zbog toga što rastu kao skupine, dobra su zaštita kukcima tijekom mjeseci hibernacije.

Kod razmožavanja bitno je spomenuti da se alpske jagode uzgajaju iz sjemena. Ostavite plodove da se osuše na suncu pa dobro istrljajte. Tako ćete dobiti sjeme koje možete posaditi u zadnjim zimskim mjesecima ili odmah na početku proljeća. Sjeme koje će biti posađeno u proljeće ne treba prekrivati zemljom. Temperatura tla bi trebala biti oko 15 stupnjeva.


Održavanje šumske jagode

U proljeće je šumske jagode potrebno redovito plijeviti i malčirati te općenito svaki mjesec prskati otopinama algi. Početak proljeća rezerviran je i za sijanje novih vrsta. Ljetni mjeseci donijet će vam i prve plodove. Berite tijekom cijelog ljeta i uživajte u ovim ukusnim jagodama. U jesen otklonite stare biljke. Zima je idealna za sadnju biljaka pod zaštitom u loncima.

Berba jagoda

Berba jagoda rezervirana ja za ljetne mjesece. Tijekom cijelog ljeta moći ćete uživati u šumskim jagodama.

Jagode u kulinarstvu

Od šumskih jagoda mogu se pripremiti pekmezi, želei, džemovi, kompoti ili sirupi. Ukusne su pa iskoristite ljetne mjesece kako bi uživali u finim, svježim plodovima. Ako ćete kuhati džem ili žele, dodajte malo vode tijekom pripreme jer plodovi nemaju puno tekućine.

Šumske jagode se mogu naći u šumskim predjelima sve do 1500 metara nadmorske visine. Autohtono područje divljih jagoda je Europa, ali u prošlosti su se uzgajale samo sjeverno od Alpa. Upravo zato, Grcima su bile nepoznate, a i Rimljani su jako malo znali o njima. Ubrzo su stigle i američke sorte, ali nisu zadržale takvu popularnost u Europi kao ove autohtone divlje šumske jagode. One su osvajale svojim primamljivim mirisom i okusom. Tek u 19. st. počele su se uzgajati hibridne jagode.

0 komentari:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.