subota, 20. siječnja 2018.

Linde torta - brzo i ukusno


KORE:

12 bijelanjaka
12 kasika secera
12 kasika mljeveni oraha
12 kasika neslanog kikirikija
6 kasika brasna
3 kasike ulja
3 kasike soka od limuna


KREMA:

1 l. mlijeka
12 zumanjaka
12 kasika secera
2 vanillin secera
5 kasika brasna
250 gr. putera
250 gr. cokolade

Na pec stavite 800 ml. mlijeka da prokuha. Zumanjcima dodajte secer i vanillin secer pa izmutite. Dodajte brasno i 200 ml. mlijeka pa izmutite da nema grudvica.
Ako mislite da je ostalo grudvica procijedite smijesu. U prokuhalo mlijeko istresite pripremljenu smijesu od zumanjaka pa skuhajte kao puding.




Za prvu koru umutite 4 bijelanjka sa 4 kasike secera. Dodajte jednu kasiku soka od limuna i jednu kasiku ulja pa nastavite sa mucenjem dok ne dobijete cvrst snijeg.
Bjelanjcima dodajte 4 kasike mljeveni oraha, 4 kasike mljevenog kikirikija i 2 kasike brasna. Lagano izmjesajte od dna posude prema gore pazeci da vam bijelanjci ne spanu.
Smijesu istresite u mali kalup oblozen pek papirom i pecite na 150 C ustvari vise susite. Kad je kora gotova maknite je iz kalupa na neki krpu, odstranite papir i pustite da se hladi.
Ponovite postupak za jos dvije kore.
Dok se kore peku i hlade vi pripremite kremu.

Maknite sa peci i pustite da se potpuno ohladi.
Puter maknite iz frizidera da omeksa na sobnoj temperaturi.
Kremu mozete istrest u posudu u kojoj cete mutit pa poklopite ili prekrite celofanom i ostavite u frizider d se brze ohladi.
Povremeno promjesajte kremu da se ne stvori kozica po vrhu i drzite pokopljenu. Kad je krema potpuno hladna dodajte joj omeksal puter i dobro izmutite.


0 komentari:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.